Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fokus på hav och klimat under nytt SVT-samarbete

Bild på hav

Under maj 2021 arbetar journaliststudenterna med undersökande journalistik i samarbete med SVT Nyheter och andra partners. Projektet undersöker hur de skånska kustkommunerna påverkas av klimatförändringarna och förändringarna i havsmiljön.

Projektet är en del av delkursen Journalistisk granskning, 7,5 hp som avslutar fortsättningskursen (Journalistik 31-60 hp) i journalistik. Kursen genomförs sedan flera år tillbaka som en så kallade pop-up-redaktion där studenterna utgör en egen redaktion som tar fram ett journalistiskt material i nära samverkan med en medieaktör.

I år är fokus på hur de skånska kustkommunerna påverkas av klimatförändringarna och förändringar i havsmiljön. Projektet genomförs i samverkan med SVT Nyheter Skåne, forskare vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC) vid Lunds universitet samt Havsakademin vid Lunds universitet.

– Precis som tidigare år anser vi att det är viktigt att utveckla nya koncept och metoder för hur samverkan mellan Journalistutbildningen, medieaktörer och expertorganisationer kan utvecklas, säger Ola Isaksson, universitetsadjunkt och kursansvarig lärare.

Studenterna har delat upp de aktuella kommunerna mellan sig och har valt olika ämnen och nyhetsvinklar att fördjupa sig i. Under ledning av Helena Bengtsson, datajournalist på SVT Nyheter, samlar studenterna in data och processar den för projektets syfte. Detta blir till ett faktabaserat underlag där studenterna sedan hittar nyheter och samband som ligger till grund för de reportage som produceras i respektive kommuner.

–  Vi är övertygade om att detta projekt på flera sätt ger studenterna erfarenheter av redaktionellt arbete och undersökande journalistik som de kommer att kunna dra nytta av under stundande sommarvikariat och praktik, säger Andreas Mattsson, universitetsadjunkt och programansvarig lärare.

Resultat från projektet presenteras på en sajt efter vårterminens slut samt i samarbete med SVT Nyheter Skåne. 

 

FAKTA/Journalistisk granskning

Varje vårtermin avslutas fortsättningskursen i journalistik med en kurs i undersökande och grävande journalistik. Under cirka fem veckor arbetar studenterna med att producera journalistik utifrån ett på förhand valt tema i samverkan med medarbetare från en extern redaktion. Tidigare år har projektet utgått från gräns- och id-kontrollerna vid Öresundsbron, valrörelserna inför riksdagsvalet och EU-parlamentsvalet samt coronapandemin 2020. Bland tidigare samverkanspartner finns HD-Sydsvenskan, News Øresund, Meedan och Google News Lab.