Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Anton Kalm

Reporter, programledare och producent

Efter att ha studerat Journalistutbildningen har Anton Kalm via olika jobb på Sveriges Radio landat på Gotland som reporter, programledare och producent på SR P4 Gotland.

Anton Kalm

Berätta om ditt nuvarande jobb?
– Just nu är jag programledare, producent och utereporter på SR P4 Gotland. Det innebär att jag sänder radio ett par timmar varje dag och är ute och träffar gotlänningar i vått och torrt. Dessutom sitter jag en hel del i telefon, kommer på idéer och bokar jobb.

Vilka andra jobb och uppdrag har du haft sedan du gick ut Journalistutbildningen?
– Under min studietid hade jag ett sommarvikariat på Gotlands Tidningar. Jag hade redan från början en väldigt tydlig önskan om att komma till Gotland eftersom jag hade bott här tidigare, hade många kompisar här och kände att ön var mitt andra hem. Under Journalistutbildningen sökte jag praktik på Sveriges Radio för att komplettera utbildningen och fick napp hos SR P4 Blekinge. Jag flyttade till Karlskrona och fick erbjudande om att jobba kvar som reporter när praktiken var slut. Ett tips till blivande studenter är att utnyttja praktiken och testa så många olika saker som möjligt. På P4 Blekinge frågade jag om jag kunde få lära mig att vara programledare och insåg att det passade mig. 
– Efter några månader i Blekinge fick jag jobb på P4 Malmöhus, pausade och drog till P4 Gotland över sommaren, innan jag fick ett erbjudande om att vara utereporter på P4 Malmöhus. Under två år satt jag mestadels i bilen, åkte runt i Skåne och träffade folk i hela upptagningsområdet. Det låter som en dröm, men det var ganska slitsamt i längden att sända både morgon och förmiddag. 
– Den 1 april 2016 började jag här på P4 Gotland och gick in direkt som programledare och utereporter. Sedan ett halvår tillbaka har jag en fast tjänst här.

På vilka sätt har du haft nytta av kunskaperna från utbildningen?
–  Jag var över 30 år gammal när jag började studera journalistik. Dessförinnan hade jag gjort många olika saker, och jag har insett att jag inom journalistiken har fått nytta av att allt jag har gjort tidigare. 
– Det är också väldigt värdefullt att utbildningen är en påbyggnadsutbildning. För en del lite äldre studenter kanske det tar emot att gå in på en fyra eller fem år lång utbildning, men genom Journalistutbildningen kunde jag verkligen dra nytta av allt jag hade gjort tidigare.
– Under utbildningen tyckte jag att det var oerhört nyttigt att få testa på så många olika delar av journalistiken. Jag minns också det stora reportaget på sista terminen som något jag lärde mig mycket av. Jag brukar säga att jag nog alltid varit journalist, men genom utbildningen fick jag verktygen att förstå vad det innebär.

Vilken tror du är din nästa utmaning i yrkeslivet?
– Jag tycker det jag gör idag är oerhört spännande och jag vill utvecklas i det jag gör, genom att till exempel bli en bättre programledare. Rent karriärmässigt tänker jag att jag inte kommer att hålla på med det här för evigt. Framöver kanske jag testar något annat, till exempel blir chef här på SR eller går över till att jobba på en tidning eller ett jobb som kommunikatör.