Ludvig Larsson
Istället för att göra praktik sökte Ludvig Larsson ett fast jobb som journalist - och fick det. I dag är han fortfarande kvar på Sveriges radio P4 Gotland där han arbetar som reporter och webbredaktör.
Berätta om ditt nuvarande jobb?
Jag är anställd som reporter på Sveriges radio P4 Gotland, men jag jobbar också en del som digital redaktör och nyhetssändare. Jag gör det klassiska reporterarbetet. Antingen kommer jag med en idé eller så får jag en tilldelad av en nyhetschef eller kollega. Sen ger jag mig iväg och träffar rätt personer för att göra nyheten.
Som webbredaktör arbetar man lite tajtare i team. Vi fnular på vilka rubriker som passar till vilka inlägg, hittar en vinkel och klipper ljud till den från intervjuerna som går i liveprogrammen. Sen försöker vi paketera det så att målgruppen blir intresserad att läsa nyheten som producerats. Då bollar vi idéer kring hur vi skapar intresse bland gotlänningar.
Som nyhetssändare handlar det mycket om att nyhetsvärdera – välja vilken nyhet som kommer först i sändningen och snabbt kunna skriva ihop ett kort telegram för att få med det i sändningen. Sen är man även inne i studion, kör kortare nyhetsuppdatering, pratar med programledaren och plockar upp nyheter som vi kanske rapporterat lite stelare om under nyhetssändningen.
Vilka andra jobb och uppdrag har du haft sedan du gick ut Journalistutbildningen?
Nej det har jag inte. Jag sökte praktik samtidigt som mina kursare men såg samtidigt att det fanns en reportertjänst på Gotland. Jag passade på att söka den och de nappade. Jag kände att här kan jag få ett jobb och arbeta med radio vilket jag verkligen vill göra. Dessutom var det skönt att få en lön efter flera år som student.
Det enda journalistjobb jag haft utöver det var ett sommarvikariat på P4 Halland. Då var jag framför allt nyhetssändare och reporter.
På vilka sätt har du haft nytta av kunskaperna från utbildningen?
I det stora hela är det grunderna i det journalistiska hantverket som man har jättenytta av när man kommer ut och ska arbeta. Man förstår grundbegreppen och grunden i det journalistiska arbetssättet. Sen handlar det om att komma ut på arbetsplatsen och jobba med det dagligen för att omvandla grunden och lära sig hur det fungerar i praktiken.
Utbildningen gav mig en bred grund i olika journalistiska arbetssätt, som skrivande journalistik och att vara bakom och framför kamera. Vi fick också arbeta i nyhetsredaktion och producera en tidning. Det gav inblick i hur det fungerar att samarbeta, hur man nyhetsvärderar och släppa ett uppdrag som man inte blir tilldelad men gärna vill göra något på.
Hur upplevde du studiemiljön på Malmö Evolution City?
MEC är jättefina lokaler, ett härligt ställe att vara på och hyfsat enkelt att ta sig till från Lund. Vi blev abrupt inkastade där och det var lite kämpigt i början men det var väldigt skönt att ha ett ställe som också kändes som vårt. Det kändes som vårt journalistiska hem – här gör vi arbetet. På det stora hela var det väldigt positivt: bra närhet till ställen att käka på, ett fantastiskt pingisbord och bra att ha en stor föreläsningssal och några mindre rum.
Vilka tips har du till framtida studenter?
Det går bra att hoppa över praktiken om man hittar ett jobb som man tycker är roligt. Jag trivs fantastiskt bra med att producera lokaljournalistik. Du får lära dig mycket om ett ställe när du jobbar på en P4-kanal eller mindre lokaltidning. Det blir lite som en betald praktik. Men med det avråder jag inte från att göra praktik