Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Niklas Gustafsson

Niklas Gustafsson lämnade Journalistutbildningen 2023 och var bland de första studenterna som läste på Media Evolution City i Malmö. Efter utbildningen gjorde han praktik på Aftonbladet och är kvar där som reporter på nyhetsdesken.

porträttbild av en man i svart tröja
Foto: Björn Lidahl | Aftonbladet

Berätta om ditt nuvarande jobb?

Just nu är jag reporter på Aftonbladet där jag sitter på nyhetsdesken och jobbar med breaking news. Jag följer det som händer i dag, just nu. Det är framför allt snabba nyheter men ibland också lite längre grejer vid sidan av. Jag gjorde min praktik på Aftonbladet och det omvandlades till ett jobb. Så det är via utbildningen som jag gled in där.

Vilka andra jobb och uppdrag har du haft sedan du gick ut Journalistutbildningen?

Dels har jag sålt några frilansgrejer som jag skrev medan jag pluggade. Under utbildningen jobbade jag också en sommar i Skellefteå på lokaltidningen Norran.

Det skulle jag säga är mitt bästa tips, att hugga ett sommarjobb på redaktion. Det går såpass snabbt att du bara efter ett år på utbildningen kan jobba. Det var ganska bra sen när jag sökte praktik. På de större mediehusen kräver de i princip att man har gjort någonting innan, så att ha varit på lokaltidning några veckor var en extremt bra språngbräda.

På vilka sätt har du haft nytta av kunskaperna från utbildningen?

Journalistutbildningen är som en crash course. Det är en kort men effektiv utbildning där man varvar ganska mycket teori med praktik. De praktiska momenten vi hade var väldigt tydliga. Andra saker jag pluggat på universitet har känts långt från verkligheten, väldigt teoretiskt tungt. Här kändes det som att man blandade teori med mycket hands-on och det är sådant som är väldigt nyttigt när man väl kommer ut i arbetslivet.

Att vi skapade en egen studenttidning var en av de absolut viktigaste grejerna. När man söker sitt första sommarjobb är det bra att kunna peka på något konkret man har gjort.

Jag vill också lyfta det pressetiska på utbildningen. Det har gett en en bra ryggrad kring etiken som man alltid behöver i sitt arbete. Speciellt när man jobbar i ett högt tempo och måste ta snabba etiska beslut.

Hur upplevde du studiemiljön på Malmö Evolution City?

Det var stor skillnad att vara i Malmö istället för i Lund. Ur ett journalistiskt så händer det mer. Det var lättare att hitta grejer som går att jobba med. Media Evolution City är en kul, fräsch miljö mitt i centrala Malmö och det är alltid inspirerande.

Vad har du för tips till framtida studenter?

Spara allt du gör. Ha så mycket arbetsprover som möjligt och ta det seriöst. Sök sommarjobb så tidigt som möjligt för att komma in i det fort. Det blir en mer meningsfull utbildning då. Är man sugen på något specifikt tycker jag man ska inrikta sig på det tidigt. Vill du göra radio, gör radio. Vill du skriva, skriv. Man har inte jättemycket tid på sig så det gäller att ta chansen när man har den.