Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Journaliststudenter och Gota Media granskar kriser med datajournalistik

Under fem veckor genomför trettio studenter från Journalistutbildningen vid Lunds universitet ett större projekt i undersökande journalistik tillsammans med åtta nyhetsredaktioner från Gota Media.

Under det övergripande temat “Krisens Sverige” tittar studenterna närmare på en rad olika utmaningar i samhället, såsom lokala följder av klimatförändringarna och det ekonomiska läget. Utöver lärare vid journalistutbildningen får studenterna även stöd från redaktionerna vid Gota Media, bland annat från Helena Bengtsson, redaktör för datajournalistik och prisbelönt journalist som tidigare arbetat vid bland annat SVT Nyheter och The Guardian. Helena Bengtsson belönades i dagarna med utmärkelsen “Publicistklubbens Stora pris 2023”.

– För oss bidrar studenterna med nya ingångar och synsätt samtidigt som vi kan stötta dem i deras utveckling som journalister. Det är tydligt att vi alla bidrar och lär oss nya saker genom det här samarbetet som dessutom kommer att gynna våra läsare på kort och lång sikt, säger Helena Bengtsson. 

Ambitionen är att använda kvantitativa metoder och datajournalistik som verktyg för att hitta journalistiska berättelser.

– Jag har insett att datajournalistik är ett mycket konstruktivt verktyg och det har varit givande att jobba med ett längre projekt tillsammans. Det har varit bra att får vara kreativa, hitta lösningar och att fånga lokala röster och förstå en kommun mer på djupet, säger Emilia Sahlin, journaliststudent.

Deltagande redaktioner är Borås Tidning, Smålandsposten, Ystads Allehanda, Trelleborgs Allehanda, Kristianstadsbladet, Blekinge Läns tidning, Sydöstran och Barometern.

– Det har varit kul och bra att få jobba i en redaktionell miljö och få feedback direkt från en redaktör och känt att vi kan bidra med det vi kan, säger Ebba Wellergård, journaliststudent.

Projektet är en del av delkursen Journalistisk granskning där studenter varje vårtermin arbetar med ett undersökande projekt och bildar en egen redaktion. De senaste åren har delkursen baserats på projekt som genomförts i samarbete med externa medieaktörer, bland andra HD-Sydsvenskan, News Øresund och SVT i Malmö.

– Att samarbeta med andra aktörer, såväl inom som utanför universitetet, är viktigt för oss. Det är värdefullt för studenterna och ett sätt att utveckla utbildningen på och att bidra till journalistiken och samhället i stort, säger Ola Isaksson, universitetsadjunkt och kursansvarig vid Journalistutbildningen.

 

FAKTA/Granskningsprojektet i korthet
Det är andra året i rad som Journalistutbildningen genomför ett granskande projekt tillsammans med Gota Media. Ambitionen är att använda datajournalistik som verktyg för att hitta journalistiska berättelser. Studenterna har utöver att hitta egna nyheter även intervjuat berörda personer, experter och makthavare. Ambitionen är att samarbetet ska mynna ut i artiklar som en del av utbildningen och för publicering vid de medverkande redaktionernas tidningar.

FAKTA/Vad är datajournalistik?
Begreppet datajournalistik omfattar bland annat att analysera och granska stora datamängder för att hitta nyheter och journalistiska berättelser som inte tidigare varit kända för allmänheten.