Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kandidatprogram i journalistik

Kandidatprogrammet i journalistik, Journalistutbildningen, är en påbyggnadsutbildning som ges på plats i Lund med start varje hösttermin.

 

Journaliststudenter
Foto: Johan Bävman

 

Programmet ges i huvudsak på svenska. Kurser och examinerande moment på engelska förekommer.

Programmet i sex punkter:

  • Behörighetskravet är att du ska ha läst minst tre terminer (90 hp) vid universitet eller högskola i förväg. Av dessa tre ska två (60 hp) vara i samma ämne. 
  • Ger en kandidatexamen med journalistik som huvudområde
  • Tre terminers studier, Journalistik 1-90 hp
  • Därefter följer en frivillig praktikkurs (15 eller 30 hp) – du väljer själv. Vi rekommenderar starkt våra studenter att genomföra någon av dessa två kurser. 
  • Flera av lärarna är journalister med erfarenheter från några av landets största mediehus. De varvar sitt arbete med att undervisa framtidens journalister. 
  • Nästa startdatum: 30 augusti 2021 

Kandidatprogrammet i journalistik är en påbyggnadsutbildning som syftar till att förbereda dig för att arbeta som journalist i framtiden. Du lär dig att producera journalistiskt material i en rad olika genrer samt att använda olika journalistiska verktyg i ditt arbete. Dessutom får du aktivt arbeta med journalistikforskningens framväxt och inriktningar samt studera journalistikens utveckling runt om i världen.

Vi – lärare och studenter – arbetar tillsammans utifrån vår redaktion på Gamla kirurgen, Sandgatan 3, mitt i centrala Lund. 

Termin 1: 

Under den första terminen får du kunskap om journalistyrket och om mediernas funktion i samhället vad gäller bland annat yttrande- och tryckfrihet, etiska och juridiska regler, nyhetsvärdering och källkritik. Du lär dig också att söka information samt att producera och analysera text i olika journalistiska genrer. Du får även kunskap om relationen mellan medier, politik och det demokratiska systemet, inte bara i Sverige och EU utan också i andra länder.

Termin 2: 

Under den andra terminen vänjer du dig vid att arbeta i redaktionell miljö samt hantera teknik och programvara i praktisk produktion för digitala kanaler såsom webb och e-tidning. Du kommer också att lära dig att arbeta med videojournalistik för digital publicering. Under terminen får du också sätta dig in i journalistikforskningens framväxt och inriktningar. Terminen avslutas med en praktiskt orienterad fördjupningskurs i undersökande journalistik där studenterna tar ett större grepp kring ett aktuellt ämne och gör egna granskningar/fördjupningar.  

Termin 3:

Tredje terminen inleds med ett fördjupningsarbete i reportagegenren där du handleds att på egen hand genomföra ett reportagearbete från ax till limpa under givna tidsramar. Efter det följer en teori- och metodkurs som förbereder dig för examensarbetet i form av en uppsats där du angriper ett journalistikvetenskapligt problem. 

Praktiktermin:

Det finns även två fristående praktikkurser att söka efter utbildningen, där du på en arbetsplats får utveckla och demonstrera dina kunskaper och färdigheter i redaktionell miljö. På det sättet kan du välja att förlänga Journalistutbildningen med upp till en termins praktik efter avslutad kandidatexamen.