Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kandidatprogram i journalistik

Kandidatprogrammet i journalistik, Journalistutbildningen, är en påbyggnadsutbildning med start varje hösttermin.

Studenter vid Journalistutbildningen i Lund på Media Evolution City i Malmö.
Studenter vid Journalistutbildningen i Lund på Media Evolution City i Malmö.

 

Programmet ges i huvudsak på svenska. Kurser och examinerande moment på engelska förekommer.

Programmet i sex punkter:

  • Behörighetskravet är att du ska ha läst minst tre terminer (90 hp) vid universitet eller högskola i förväg. Av dessa tre ska två (60 hp) vara i samma ämne. 
  • Ger en kandidatexamen med journalistik som huvudområde
  • Tre terminers studier, Journalistik 1-90 hp
  • Därefter följer en frivillig praktikkurs (15 eller 30 hp) – du väljer själv. Vi rekommenderar starkt våra studenter att genomföra någon av dessa två kurser. 
  • Flera av lärarna är journalister med erfarenheter från några av landets största mediehus. De varvar sitt arbete med att undervisa framtidens journalister. 
  • Nästa startdatum: 28 augusti 2023

Kandidatprogrammet i journalistik är en påbyggnadsutbildning som syftar till att förbereda dig för att arbeta som journalist i framtiden. Du lär dig att producera journalistiskt material i en rad olika genrer samt att använda olika journalistiska verktyg i ditt arbete. Dessutom får du aktivt arbeta med journalistikforskningens framväxt och inriktningar samt studera journalistikens utveckling runt om i världen.

Vi – lärare och studenter – arbetar tillsammans utifrån vår redaktion på Media Evolution City på Stora Varvsgatan 6A i Malmö. 

Termin 1: 

Under den första terminen får du kunskap om journalistyrket och om mediernas funktion i samhället vad gäller bland annat yttrande- och tryckfrihet, etiska och juridiska regler, nyhetsvärdering och källkritik. Du lär dig också att söka information samt att producera och analysera text i olika journalistiska genrer. Du får även kunskap om relationen mellan medier, politik och det demokratiska systemet, inte bara i Sverige och EU utan också i andra länder.

Termin 2: 

Under den andra terminen vänjer du dig vid att arbeta i redaktionell miljö samt hantera teknik och programvara i praktisk produktion för digitala kanaler såsom webb och e-tidning. Du kommer också att lära dig att arbeta med videojournalistik för digital publicering. Under terminen får du också sätta dig in i journalistikforskningens framväxt och inriktningar. Terminen avslutas med en praktiskt orienterad fördjupningskurs i undersökande journalistik där studenterna tar ett större grepp kring ett aktuellt ämne och gör egna granskningar/fördjupningar.  

Termin 3:

Tredje terminen inleds med ett fördjupningsarbete i reportagegenren där du handleds att på egen hand genomföra ett reportagearbete från ax till limpa under givna tidsramar. Efter det följer en teori- och metodkurs som förbereder dig för examensarbetet i form av en uppsats där du angriper ett journalistikvetenskapligt problem. 

Praktiktermin:

Det finns även två fristående praktikkurser att söka efter utbildningen, där du på en arbetsplats får utveckla och demonstrera dina kunskaper och färdigheter i redaktionell miljö. På det sättet kan du välja att förlänga Journalistutbildningen med upp till en termins praktik efter avslutad kandidatexamen.