Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Journaliststudent bakom Expressenavslöjande

Journaliststudenten Carl Tullgren är en av personerna bakom Expressens avslöjande om vilka som står bakom de anonyma inläggen på flera rasistiska sajter. Tillsammans med ett gäng kollegor i Researchgruppen har han arbetat i nästan ett år med grävet.

Researchgruppens arbete resulterade i att man i  Expressen kunde avslöja att ett antal Sverigedemokrater under pseudonym spritt grova rasistiska uttalanden på nätet. 

 – Vi har fått tag på kodade e-postadresser till kommentatorer på Avpixlat, Exponerat, Fria Tider och Realisten. Dessa har vi sedan knäckt genom att testa dem mot andra uppgifter för att på den vägen koppla kontona till specifika personer. Det tog många timmars hårt arbete, säger Carl Tullgren. 

Sedan höstterminen 2012 är han student på Journalistutbildningen vid Lunds universitet. 

– Jag har haft det här som ett sidoprojekt under större delen av året. Studierna har ju också hjälpt mig när det kommer till att till exempel bedöma materialet och vad som skulle bli av det. Men också för att förstå hur kommentatorer tänker, säger Carl Tullgren. 

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. I onsdagens  Sydsvenskan debatterar journalisterna Andreas Ekström och Anders Mildner om huruvida det var rätt eller fel att publicera namnen. I TV4:s Nyhetsmorgon intervjuades Carl Tullgren och kollegan My Vingren om deras arbete.