Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskare möter filmare

Forskare möter Filmare stimulerar och underlättar möten mellan forskning och samhälle. Plattformens uppdrag är att utgöra en länk mellan forskare och filmproducenter för att utveckla och producera dokumentära berättelser där forskningen får spela en viktig roll.

Forskare möter Filmare (FmF) har funnits sedan 2001 och står bakom en lång rad produktioner som sänts i de stora tv-kanalerna i Sverige. FmF hjälper dig att hitta finansiering till filmprojekt, att organisera seminarier om film och forskning samt att introducera unga filmare till den inspirations- och kunskapsbank som universiteten innebär. Vi samarbetar inom och utanför Lunds universitet och är intresserad av forskning och vetenskap inom alla discipliner oavsett var den har producerats eller uppstått.

I många fall kan FmF medverka till att information och kunskap om intressant forskning inom flera områden knyts samman, så att den slutliga produktionen ges nödvändig fler- och tvärvetenskaplig förankring. Likaså kan FmF fånga upp intressanta och viktiga frågeställningar i samhället, där universitetets breda kunnande kan bidra till att ge svar och öka informationsspridningen. På detta sätt medverkar FmF till att synliggöra konflikterna inom vetenskapen samt skapa förståelse för att kunskaper ständigt utvecklas i en kritisk process. 

Vi som arbetar med plattformen är forskare, journalister och filmproducenter. Vi har tillsammans mångårig erfarenhet av att driva och genomföra filmprojekt, forskningsstudier åt universitet och andra samt idéburna journalistiska projekt.

Vi letar alltid efter idéer och frön till nya intressanta projekt och kan hjälpa dig med vår kompetens- och erfarenhetsbank samt nätverk inom och utanför universitetens världar.

Om du har en idé till något som skulle kunna bli en film, tveka inte att ta kontakt med oss på Forskare möter Filmare.

  • andreas [dot] mattsson [at] kom [dot] lu [dot] se (Kontakta oss på Forskare möter Filmare)