Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Journaliststudenter undersöker EU:s påverkan på Öresundsregionen

Journaliststudenter på pop-up-redaktionen i Malmö
Foto: Andreas Mattsson

I maj bygger Journalistutbildningen vid Lunds universitet en tillfällig pop-up-redaktion hos Øresundsinstituttet i Malmö. Syftet är att undersöka hur Öresundsregionen påverkats av att Danmark och Sverige är medlemmar i EU.

Under vårterminens sista delkurs på fortsättningskursen Journalistik 31-60 hp arbetar studenterna varje år med ett gemensamt projekt i undersökande journalistik. Varje år byts projekttemat ut för att kunna fånga upp någon aktualitet i närområdet. I år föll valet på att uppmärksamma hur EU har påverkat regionen vi befinner oss i. 

Redaktionen kommer att vara belägen på Östergatan 9 i lokaler som tillhör Konstfrämjandet Skåne, varpå projektet även delvis kommer att titta på kultursamarbeten över sundet. En våning upp har Øresundsinstituttet sina lokaler.

– Vi har målmedvetet satsat på att utveckla vår undervisning i EU-journalistik under de senaste åren. Det här samverkansprojektet möjliggör att vi tillsammans med våra studenter under en kursperiod kan utveckla vår undervisning, samtidigt som vi tar fram journalistiskt innehåll som gör skillnad, säger Ola Isaksson, universitetsadjunkt och kursansvarig.

Studenterna kommer bland annat att granska vad EU:s stöd till regionen går till och vilka resultaten har blivit. En del av resultaten från studenternas arbete kommer att publiceras på Øresundsinstituttets nyhetssajt News Øresund. 

– Vi ser mycket positivt på att journaliststudenter får erfarenhet av att arbeta med EU-journalistik med Öresundsregionen som utgångspunkt. Sedan tidigare har vi en mycket god erfarenhet av att ta emot journalistpraktikanter från Lunds universitet, säger Johan Wessman, chefredaktör och vd för Øresundsinstituttet och tidigare styrelseledamot i Föreningen Grävande Journalister.

För Journalistutbildningens studenter blir delkursen dels en fördjupning i undersökande journalistik, dels en bra förberedelse inför sommarvikariat och stundande praktikkurser.

– På det här sättet bidrar vi till att utveckla nya metoder för att producera journalistik samtidigt som vi genom samarbetet minskar avståndet mellan utbildning och praktik, säger Ola Isaksson. 

Pop-up redaktionen i Malmö är ett samarbete mellan journalistutbildningen vid Lunds universitet, Øresundsinstituttet och Konstfrämjandet Skåne.

Journaliststudenter på pop-up-redaktionen i Malmö
Foto: Andreas Mattsson