I dagarna ska Europaparlamentets ledamöter väljas runt om i Europa. På många håll, inte minst i Sverige, präglas valet av ett förhållandevis lågt deltagande. Inte minst därför vill studenter vid Journalistutbildningen, tillsammans med Gota Medias nyhetsredaktioner, visa hur det går att skapa intresseväckande och relevant EU-bevakning på lokal nivå.
– Studenterna har haft en svår uppgift. Att göra undersökande journalistik med tema EU-valet och dessutom med lokala vinklar. Det har inte varit lätt, men studenterna har verkligen levererat. Både de och de redaktörer som arbetat med projekten har lärt sig massor och fått nya erfarenheter. Och dessutom artiklar som ger våra läsare insikter i vad EU betyder på lokal nivå, säger Helena Bengtsson, redaktör för datajournalistik och prisbelönt journalist vid Gota Media som tidigare arbetat vid bland annat SVT Nyheter och The Guardian.
Kunskaperna om hur EU fungerar och vilken roll Europaparlamentet har varierar också betydligt i befolkningen. Samtidigt påverkas exempelvis upp mot hälften av ärendena på kommunfullmäktiges dagordningar av EU-beslut visar en aktuell rapport. Studenterna har utifrån det övergripande temat, i diskussioner med redaktionerna och lärare vid utbildningen, bestämt inriktningar för sina arbeten. De undersöker bland annat frågor kopplade till jordbruksstöd, hur EU:s klimatmål förankras på kommunnivå och miljögifter. De har bland annat använt datajournalistik som metod för att ta fram eget unikt material.
– EU påverkar mer än man tror och handlar ofta om beslut som når oss i vår vardag, säger Wilma Borgström som tillsammans med tre andra studenter samarbetar med Borås Tidning.
Hennes bästa tips för att göra undersökande journalistik handlar om att våga sätta sig in i sånt som inledningsvis verkar komplicerat.
– Var tålmodig och gå igenom alla tråkiga rapporter. Där finns massa spännande saker, om man fortsätter leta. Finns det risk att andra inte orkar gå igenom ett dokument blir en noggrann koll extra viktig, säger hon.
Emilia Lindholm, som jobbar i en grupp som samarbetar med Blekinge Läns Tidning, tipsar om att sätta igång direkt.
– Även om man kanske inte hittar rätt direkt så ska man fortsätta undersöka ämnet vidare, eventuellt kan man behöva ändra riktning något. Det kan vara svårt i en början att ha full koll på ett nytt ämne, men ta hjälp av expert och andra som har koll på området, säger hon.
Hannes Eriksson Ahlström jobbar i samma grupp.
– Det flesta redaktioner verkar vilja rapportera om EU, men problemet ligger i att veta hur. Som en av de institutioner som påverkar samhället mest, både på nationell och kommunal nivå, är det viktigt att hitta sätt som politik på EU-nivå kan konkretiseras och göras begriplig, säger han.
Arbetet har redan resulterat i flera publikationer och fler planeras inom kort.
– För Journalistutbildningen är det här ett bra exempel på hur vi kan samarbeta med externa aktörer. Det gynnar studenternas utbildning och tidningsredaktionerna och gör att vi kan bidra till journalistiken och samhället i stort, säger Ola Isaksson, universitetsadjunkt och kursansvarig.
Även Anamaria Dutceac Segesten, Universitetslektor i Europastudier vid Lunds universitet medverkar i projektet som särskilt stöd för studenterna kring EU-frågor.
Fakta: Granskningsprojektet i korthet
Det är tredje året i rad som Journalistutbildningen vid Lunds universitet genomför ett granskande projekt tillsammans med Gota Media. Ambitionen är att använda datajournalistik som verktyg för att hitta journalistiska berättelser. I år har temat varit att visa hur EU-samarbetet påverkar lokalt. Studenterna har utöver att hitta egna nyheter även intervjuat berörda personer, experter och makthavare. Deltagande redaktioner har varit: Borås tidning, Smålandsposten, Barometern, Kristianstadsbladet/Norra Skåne, Trelleborgs Allehanda, Ystads allehanda, Sydöstran och Blekinge läns tidning.
Fakta: Datajournalistik som metod
Under arbetet har studenterna använt sig av datajournalistik för att hitta journalistiska berättelser. Datajournalistk omfattar bland annat att analysera och granska stora datamängder för att hitta nyheter och journalistiska berättelser som inte tidigare varit kända för allmänheten.
Publiceringar hittills (listan kommer uppdateras)
Vinmakarna välkomnar gårdsförsäljning – men ligger inte i startgroparna
Därför vinner de stora gårdarna i kampen om jordbruksmarken – och EU-bidragen
Stora delar av Karlskrona kan svämma över innan 2100 – här är områdena som ligger värst till
Blekinges dyraste gata kan hamna under vatten
Frågor? Kontakta Journalistutbildningen vid Lunds universitet, Ola Isaksson, universitetsadjunkt.