Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Sima Hosseini

Reportageresa Island
Höstterminen 2019 åkte studenten Sima Hosseini med ett expressmobilitetsstipendium till Island för att samla in material till ett reportage under delkursen "Reportage", 7,5 hp. Läs hennes reflektioner efteråt här.

Sima Hosseini

Mitt namn är Sima Hosseini och jag valde att ansöka om Expressmobilitetsstipendiet då jag ville utmana mig själv genom att resa till ett land som jag tidigare inte varit på.

Expressmobilitetsstipendiet gav mig möjligheten att åka till Island och belysa papperslösas levnadssituation. Stipendiet möjliggjorde min resa och gav även mig en inblick i Islands politik, sociala utmaningar och det viktigaste – en inblick i papperslösas situation på ön. Även om resan stundvis var utmanade genom att mina intervjupersoner blev deporterade och andra valde att avboka intervjun i sista minuten så har jag samlat på mig otroligt mycket kunskap. Jag fått en inblick i hur det är att skriva ett reportage i ett annat land, hålla intervjuer på engelska och sätta mig in i ett lands politiska system. 

Mitt val att åka till Island grundade sig i att jag länge varit nyfiken på hur papperslösa lyckas leva gömd på en ö och vilka möjligheter det fanns för dem att göra det. Jag var nyfiken på hur samhället bemötte dem och min förhoppning var att mitt reportage skulle väcka intresse och belysa papperslösas levnadssituation.

Jag valde att utgå från två personer som lever som papperslösa på Island, detta för att skildra deras vardag. Jag intervjuade även en präst som jag under min vistelse på Island fick information om bland annat genom mina intervjupersoner och även en jurist på Röda korset. Slutligen ville jag också få en inblick i hur samhället arbetade och vilket förhållningssätt de hade och för att få svar på det valde jag att intervjua en socialsekreterare som arbetar med migrationsfrågor på ön. 

Expressmobilitetsstipendiet gav mig möjligheten att lära känna nya människor och utvecklas. Jag fick även möjligheten att skriva om ett ämne som jag länge varit nyfiken på och knyta kontakter som jag i framtiden kan komma att behöva. 

Text: Sima Hosseini

Journalistik | Institutionen för kommunikation och medier
Besök: Sandgatan 13A, Gamla Kirurgen
Post: Box 201, 221 00 Lund
Telefon: 046-222 45 33
journalistik [at] kom [dot] lu [dot] se