Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Magnus Erlandsson

Frilansjournalist

Magnus Erlandsson studerade på Journalistutbildningen 2012-2014. Efter att ha arbetat på ett antal olika dagstidningsredaktioner i södra Sverige har han nu byggt sin bas på journalistkollektivet Barbro på Möllan i Malmö.

Magnus Erlandsson

 

Berätta om ditt/dina nuvarande jobb!
– Som frilansande journalist har jag som många andra i min situation flera uppdragskorgar med en brokig samling ägg i varje. Vissa är stora och proteinrika, andra inte lika mättande men roliga att ha sitt bo. Jag har precis (i januari 2019) påbörjat ett uppdrag som redaktör på Minibladet, en redaktion som samarbetar med ett tiotal dagstidningar i Sverige och som skriver för och med barn i åldrarna sju till tolv år. Annars har vetenskapsjournalistik blivit lite av min grej, mycket tack vare min podcast "Forskarn & jag" där jag samtalar med en i mina ögon spännande forskare. Jag skriver också en del för Vetenskapsrådet och Malmö universitets forskningsavdelning. När jag pitchar reportageidéer till magasin har det ofta en koppling till natur(vetenskap) och hälsa och jag skriver för exempelvis för Land, Tidningen Vi, Scouternas och Unionens medlemstidningar och Malmös medborgartidning Vårt Malmö. Som sagt: lite av varje, men jag gillar den mixen. 

Vilka andra jobb och uppdrag har du haft sedan du gick ut Journalistutbildningen?
– Sedan fem år tillbaka ingår jag i journalistkollektivet Barbro som har ett gemensamt kontor på Möllan i Malmö. Vi jobbar inte så mycket tillsammans, som vi skulle vilja, men jag kan verkligen rekommendera att sitta ihop med själsfränder som man kan diskutera sina projekt med. De första åren flängde jag runt på ett otal dagstidningar i södra Sverige; som Smålandsposten, Sydöstran, Västerviks-Tidningen, Trelleborgs Allehanda och Kristianstadsbladet. Det var lärorika år, men i takt med att jag fick fler uppdragsgivare och tröttnade på att kastas in med dålig framförhållning, har jag avpolletterat dessa redaktionsuppdrag (bortsett från att jag brukar sommarjobba lite på HD-Sydsvenskan). Jag har även hunnit med att jobba som ekonomireporter på nyhetsbyrån Rapidus i tre år, skapat den journalistiska tjänsten Mina minnen, som dokumenterar människors liv i ljudform, samt producerat nyhets- och satirklubben Månadsrapporten.

På vilka sätt har du haft nytta av kunskaperna från utbildningen?
– På utbildningen lärde jag mig att formulera och förpacka mina egna, och andras, åsikter och tankar, så att det blev tydligt och förståeligt för läsaren. Jag slipade bort en massa onödigt krimskrams och lärde mig att gå rakt på sak. Jag blev också medveten om betydelsen av att en text måste vara balanserad och att alla parter måste få komma till tals, så att inte texten får slagsida eller upplevs som dåligt underbyggd. Allt detta har jag nytta av idag.

Vilken tror du är din nästa utmaning i yrkeslivet?
– Jag är nyfiken på rollen som redaktör/nyhetschef och vill testa att ta ett mer övergripande redaktionellt ansvar.