Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Elin Wieslander

Multiredaktör

Elin Wieslander fick fast jobb som multiredaktör på Sportbladet efter att ha gjort sin praktik där. Hon gick ut Journalistutbildningen i början av 2018.

Elin Wieslander
Elin Wieslander

Efter sommaren omvandlades hennes vikariat till en fast anställning på Sportbladet. Under en tid har hon arbetat som tv-redaktör där hon ansvarat för att skapa innehåll med rörliga bilder till artiklar som läggs ut på nätet. 
– Jag har också ansvaret att vi når våra uppsatta mål, i form av klick och sidvisningar. Vi har också verktyg som räknar ut hur långt ifrån målen vi är. När de visar röda siffror när man kommer till jobbet blir man lite stressad, säger Elin Wieslander.
Vad innebär det att vara multiredaktör?
– I mitt fall innebär det att jag inte bara jobbar som tv-redaktör, utan också som onlineredaktör, sociala medierredaktör och betalredaktör för Aftonbladet Plus.
Hur kommer det sig att du hamnade på Sportbladet?
–  Jag har alltid varit intresserad av sport och när det var dags att söka praktik efter kandidatkursen funderade jag mellan olika alternativ. Jag var också intresserad av kriminaljournalistik, men bestämde mig för att satsa på sporten och sökte till Sportbladet och fick en plats. Efter praktiken har jag tills nu fortsatt på vikariat, först på Sportbladet och sedan genom Aftonbladets bemanningsföretag.
Vad har du tagit med dig från utbildningen?
– Att vara nyfiken! Jag känner att mycket av det vi lärde oss under utbildningen, även om det ibland kändes tungt och stressigt, har gett mig en fördel. Att kunna hantera källkritik och förstå medielogiken utgör en jättestor del av arbetet som redaktör. Jag har alltid känt mig väldigt trygg med att jag kan hantera detta och andra publicistiska frågor som vi arbetat med under utbildningen, både praktiskt och teoretiskt. 
Vad har du för tips till framtida studenter?
– Att vara öppen, nyfiken och att våga testa på allt, även utanför komfortzonen. När jag läste utbildningen tyckte jag att video och rörlig bild var ganska tråkigt. I dag har jag fått anställningen på Sportbladet just eftersom jag vågat testa på det utan att vara rädd för det.
– När man kommer ut på praktiken är det viktigt att komma ihåg att ingen förväntar sig att man kan allt. Det är bättre att vara ödmjuk och visa för sina kollegor att man vill lära sig nya saker.  
När du sökte praktiken valde du också att söka som redaktör och inte som reporter. Varför?
– Innan utbildningen visste jag knappt vad en redaktör var för något. Precis som så många andra sökte jag ju för att jag tyckte om att skriva. Men under utbildningen började det växa fram att jag tyckte att det var ännu roligare att diskutera och spåna idéer, samordna arbete och tänka framåt. Därför passar redaktörskapet mig perfekt, säger Elin Wieslander.