Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ung i Malmö är tillbaka i sommar

Redaktörerna Ung i Malmö 2018
Årets redaktörer är Johan Cedervall, Petrina Hinas och Jonatan Westerlind.

Samarbetsprojektet mellan Journalistutbildningen och Malmö stad från i fjol är tillbaka. I sommar kommer tre studenter från Journalistutbildningen att leda Ung i Malmös redaktion med 30 tonåringar från Malmö stads sommarjobbssatsning. Målet är att föra fram nya berättelser från Malmö. 

Precis som förra sommaren kommer projektet Ung i Malmö att bygga en tillfällig redaktion på Media Evolution City i Dockan i Malmö. Projektetsyftar till att föra fram röster om hur det är att vara ung i Malmö. För att åstadkomma detta skapas en redaktion med 30 ungdomar i högstadieåldern genom den statliga sommarlovssatsningen samt ”Sommarpraktik i grundskolan”.

–  Det här är ett viktigt projekt i vår strävan att skapa ett fritidsutbud som attraherar alla unga malmöbor. Ung i Malmö ger oss en kompletterande bild där ungdomarna sätter agendan, säger Karolina Bergmark, planeringssekreterare vid Fritidsförvaltningen i Malmö Stad.

Arbetet pågår från 25 juni till 10 augusti. Redaktionen leds av Petrina Hinas, Johan Cedervall och Jonatan Westerlind som studerat ett år vid Journalistutbildningen.

– Vi ser fram emot att arbeta med tonåringarna och visa på hur journalistik kan leda till ett ökat samhällsengagemang, säger Jonatan. 

– Styrkan i projektet är deltagarna och deras idéer. Vår roll är att handleda och coacha dem utifrån deras egna intressen, erfarenheter och perspektiv, säger Johan. 

Ungdomarna kommer att få en snabbkurs i journalistiska arbetsmetoder där bland annat intervjuteknik, skrivteknik och källkritik ingår. De kommer därefter att producera artiklar och reportage om vad det innebär att vara ung i Malmö. Resultaten publiceras precis som i fjol på sajten ungimalmo.se.

– På det här sättet hoppas vi att vi ökar ungdomarnas delaktighet i samhället samtidigt som vi tror att fler blir intresserade av att ta tillvara på ungdomarnas intressen, säger Petrina Hinas.

Från Journalistutbildningens sida ser man positivt på att projektet får en fortsättning i år.

– Det vi startade ifjol tillsammans med Elin Wieslander och Celia Boltes visade på styrkan i att kombinera journalistik med samhällsengagemang. Det här är ett projekt med arbetssätt som går att tillämpa på många olika områden och på olika platser, säger Andreas Mattsson, programansvarig Journalistutbildningen. 

Förra sommarens upplaga av Ung i Malmö fick stor uppmärksamhet i lokala medier. Flera artiklar och reportage från den egna sajten fick också stor spridning i sociala medier. En nyhet som publicerades blev också omskriven i Sydsvenskan. Sedan i höstas har ett par av ungdomarna som deltog i Ung i Malmö anlitats som krönikörer av tidningen Vårt Malmö.  

 

FAKTA: Ung i Malmö

Projektet drivs av Malmö stad i samarbete med Journalistutbildningen vid Lunds universitet och finansieras av den statliga sommarlovssatsningen som administreras av Socialstyrelsen. I Malmö stad samordnas detta av kultur- och fritidsförvaltningarna samt gatukontoret.