Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tidigare student belönas med Guldspaden

Jenny Isaksson och André Spång vinner Guldspaden
Jenny Isaksson och André Spång från Trelleborgs Allehanda vinner Guldspaden

I januari 2020 tog André Spång examen från Journalistutbildningen. Sedan 1,5 år tillbaka arbetar han på Trelleborgs Allehandas sportredaktion. I helgen belönades han och kollegan Jenny Isaksson med det prestigefulla priset Guldspaden för deras granskning av baskethärvan.

Prisutdelningen skedde traditionsenligt vid årets Gräv-seminarium som i år arrangerades i Karlstad. André Spång och Jenny Isaksson arbetar båda på Trelleborgs Allehanda och fick Guldspaden för sin granskning av baskethärvan i Trelleborg som var nominerad i klassen mindre dagstidning. Juryns motivering löd:

”För en journalistisk slam dunk som avslöjade Basketmannens dribblande med föreningens pengar.”

– Det är ett kvitto på att vi åstadkommit något bra tillsammans. Det är så klart kul att vinna något, men det är viktigt att lyfta fram hela redaktionens insats i den här granskningen. Det är ett lagarbete, säger André Spång.

– Trelleborgs Allehanda görs av väldigt få personer. När sportredaktionen lånade ut mig till att jobba med det här grävet, försvann en tredjedel av personalstyrkan. Trots det har det aldrig varit gnäll utan kollegorna som inte jobbat med grävet har bara varit påhejande och nyfikna på hur det går.

Det här var första gången sedan priset instiftades 1991 som Trelleborgs Allehanda var nominerade.

– TA har haft det tufft precis som många andra mindre dagstidningar. De senaste åren har man valt att anställa fler personer och nu har vi vunnit det här priset. Det visar att satsningarna på journalistiken har lyckats, säger André Spång.

André Spång har sedan han tog examen i januari 2020 gjort praktik på SR Kristianstad och jobbat på SR Malmöhus, SVT Nyheter Skåne samt nyhetsbyrån TT. Sedan september 2021 är han fast anställd på sportredaktionen på Trelleborgs Allehanda. Samtidigt som han studerade på Journalistutbildningen fick han vikariat på Smålandsposten som redigerare och under kandidatkursen reste han på reportageresa till Grönland.

– Jag vill tipsa studenter om att ta chansen och dra iväg någonstans. Det ger väldigt mycket erfarenheter som man har nytta av efteråt, plus att det är roligt. Fast det är allt annat än en semesterresa, man inser att det är hårt arbete att resa som journalist, säger André Spång.

Läs hela granskningen ”Baskethärvan i Trelleborg” här

FAKTA/Guldspaden

Föreningen Grävande Journalister, FGJ, delar varje år ut priset Guldspaden till bästa undersökande reportage i åtta olika kategorier.

Samtliga vinnare från 2022 hittar du här