Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Studenter granskar klimatfrågor med Gota Media

Journaliststudenter på redaktionen på Media Evolution City i Malmö. Foto: Johan Persson
Journaliststudenter på redaktionen på Media Evolution City i Malmö.

Under maj och början av juni granskar studenter vid Journalistutbildningen vid Lunds universitet klimatfrågor tillsammans med åtta nyhetsredaktioner vid Gota Media.

Med hjälp av kvantitativa metoder och datajournalistik har studenterna hittat journalistiska berättelser och träffat berörda personer, intervjuat forskare, politiker och andra makthavare. Fokus för arbetet är att undersöka hur frågor med koppling till klimatutmaningarna hanteras i södra Sverige. Reportrar och redaktörer från de åtta medverkande nyhetsredaktionerna stöttar studenternas arbete, däribland Helena Bengtsson, prisbelönt redaktör för datajournalistik vid Gota Media, tidigare vid SVT Nyheter och The Guardian.

– Studenterna bidrar med viktiga kunskaper och nya synsätt på hur vi kan jobba med undersökande journalistik samtidigt som vi kan coacha och hjälpa dem i deras utveckling som journalister. Det är värdefullt för vårt gemensamma arbete nu men också för framtiden. Det finns ett växande rekryteringsbehov i branschen och den här sortens kunskaper är eftertraktade, säger Helena Bengtsson.

Även forskare med anknytning till Centrum för miljö- och klimatvetenskap vid Lunds universitet deltar.

– Vi har verkligen fått testa på hur det kan vara att arbeta med grävande journalistik. Det har varit givande att få hålla på med en granskning under flera veckor. Det har funnits tid att samla mycket bra material, säger Tuva Nordström Bryngemark, journaliststudent.

Från Journalistutbildningen medverkar bland andra Izabella Rosengren, vetenskapsjournalist, och aktuell med sin nya bok Hetta om människans förmåga att hantera höga temperaturer och framtiden på en allt varmare planet.

– Klimatkatastrofen är vår framtid och det är av yttersta vikt att journaliststudenter redan under utbildningen får verktyg och hittar egna sätt att granska dessa frågor. Det kommer att gynna dem på arbetsmarknaden och stärka den journalistiska bevakningen av klimatfrågor, säger Izabella Rosengren.

Det gemensamma arbetet kommer att resultera i artiklar, filmer och ljudinslag som studenterna publicerar på en egen sajt på utbildningen. Delar av arbetet kommer också publiceras på de olika tidningarnas nyhetssajter.

– I kursen har vi fått en närmare inblick i hur grävande journalistik bedrivs ute på riktiga redaktioner och fått genomföra egna gräv. Det har varit utmanande att i grupp konkret få lära sig att gå från idé till färdiga artiklar, säger Peter Hang, journaliststudent.

Projektet är en del av delkursen Journalistisk granskning där studenter varje läsår arbetar med ett undersökande projekt och bildar en egen redaktion. De senaste åren har delkursen baserats på projekt som genomförts i samarbete med externa medieaktörer, bland annat HD-Sydsvenskan, News Øresund och SVT i Malmö.

– Samarbeten med andra aktörer i branschen och med andra professioner är viktiga för oss. Det är ett sätt att utveckla utbildningen på och att hitta nya former för att skapa journalistisk och dela med oss av det vi gör på universitetet, säger Ola Isaksson, universitetsadjunkt och kursansvarig.

 

FAKTA
Deltagande redaktioner från Gota Media
är Barometern, Blekinge Läns Tidning, Borås Tidning, Kristianstadsbladet, Smålandsposten, Sydöstran, Trelleborgs Allehanda och Ystads Allehanda.