Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Seminarium 10/11 kl 16: Så blir du en bättre intervjuare – bokrelease för ”Öppna frågor – en guide till bättre svar”

Profilbilder på Olli Seuri, Jenny Strindlöv, Divya Rajagopal och Andreas Mattsson

Hur kan någon bli bättre på att göra intervjuer? Hur anpassar man sin intervjuteknik efter situation? Och vad är egentligen en bra intervju? Journalistutbildningen vid Lunds universitet bjuder in till ett öppet seminarium om att göra journalistiska intervjuer för att fira lanseringen av boken "Öppna frågor – en guide till bättre svar” skriven av Olli Seuri och Andreas Mattsson

Välkomna till ett samtal om att göra intervjuer där vi tillsammans med inbjudna journalister diskuterar goda och mindre bra erfarenheter från intervjusituationer. Seminariet arrangeras av Journalistutbildningen vid Lunds universitet i samarbete med Gleerups utbildning. 

Underr seminariet pratar vi svenska och engelska.

De här träffar du under seminariet:

Olli Seuri

Olli Seuri, fil dr i samhällsvetenskap, är journalist vid Yle och medieforskare. Han har belönats med de två finaste journalistikpriserna i Finland: Årets journalist i Stora Journalistpriset 2017 samt Suomen Kuvalehtis journalistpris 2019. Han har tidigare arbetat som Professor of Practice (2019-2020) vid Fakulteten för informationsteknik och kommunikation vid Tammerfors universitet. 

Olli kommer att medverka i seminariet via Zoom.

Jenny Strindlöv

Jenny Strindlöv är reporter på Kvällsposten och en del av Expressens grävgrupp. År 2020 tilldelades hon ELSA-priset av Svenska kommittén mot antisemitism efter att ha infiltrerat högerextrema miljöer. I år nominerades hon till Röda korsets journalistpris och Årets dagstidning i kategorin ”årets bevakning” för sina granskningar av det parallella rättssystemet "Romani kris".

Divya Rajagopal

Divya Rajagopal är journalist vid Thomson Reuters i Toronto, Kanada. I sitt nuvarande uppdrag bevakar hon ekonomi- och näringslivsnyheter samt gruvindustrin. Hon har tidigare arbetat på bland annat Economic Times, CNBC och Hindustan Times. Hon har en masterexamen i Global Affairs från University of Toronto samt en masterexamen i Technology and Social Change från Lunds universitet.

Divya kommer att medverka i seminariet via Zoom.

Andreas Mattsson

Andreas Mattsson är universitetsadjunkt och programansvarig för Journalistutbildningen vid Lunds universitet. Han är också doktorand vid Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet. Han har tidigare arbetat som journalist på olika redaktioner i Sverige samt som frilansjournalist. 

 

Om boken "Öppna frågor – en guide till bättre svar"

En journalist gör intervjuer i en rad olika sammanhang. Ibland till en snabb nyhetsartikel som ska ut på sajten direkt, andra gånger till ett reportage som ska publiceras eller sändas längre fram i tiden. Under intervjun är det mycket att hålla reda på och det är lätt att tappa tråden. Journalisten ska leda intervjun, tänka på vinkeln, ställa följdfrågor, anteckna eller spela in, och också möta olika slags intervjupersoner. Målet är att få relevanta och bra svar som går att använda, men det är inte alltid lätt att lyckas. 

I boken ”Öppna frågor – en guide till bättre svar” delar journalisterna Olli Seuri och Andreas Mattsson med sig av sina och andra journalisters erfarenheter och ger läsaren en förståelse för grunderna i konsten att intervjua genom att tillämpa ett helhetstänk som inkluderar så mycket mer än frågorna som ska ställas. Detta går att använda oavsett om intervjuerna ska användas till en artikel, direktsändas eller spelas in. Författarna ger konkreta tips inför, under och efter en intervju, och lyfter även in den journalistiska intervjun i ett historiskt och samhälleligt sammanhang.

Öppna frågor är en bearbetning till svenska av den finländska boken Avoin kysymys – haastattelun käsikirja av Olli Seuri, utgiven 2020 av Vastapaino förlag. Den svenska boken har omarbetats och utökats i samarbete mellan de båda författarna Olli Seuri och Andreas Mattsson.

Läs mer om boken här

 

Bokomslag Öppna frågor