Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Journaliststudenter undersöker konsekvenserna av coronaviruset

Coronavirus

Hur påverkas samhället på kort och lång sikt av det nya coronaviruset? Det ska journaliststudenter vid Lunds universitet undersöka i ett nytt projekt.

Under flera år har journaliststudenterna avslutat första läsåret på journalistprogrammet med ett undersökande journalistiskt projekt. Tidigare år har de bland annat granskat hur gräns- och id-kontrollerna påverkat Öresundsregionen samt undersökt politiker och deras vallöften i samband med valen 2018 och 2019.

I år blev den pågående pandemin att bli en självklar ingång till projektet. 

– Det är viktigt för oss att ständigt vara flexibla. I år var det ett enkelt, men viktigt, beslut att låta våra studenter arbeta med den pågående pandemin. Journalistiken spelar en oerhört viktig roll i hur vi beskriver, berättar och dokumenterar det som sker nu, säger Andreas Mattsson, programansvarig för Journalistutbildningen och universitetsadjunkt.

Han undervisar på delkursen tillsammans med Ola Isaksson som också är universitetsadjunkt i journalistik. Under projektet kommer studenterna att arbeta tillsammans med några av utbidningens samverkanspartners Google News Lab och databasjournalisten Helena Bengtsson från SVT.

– På det här sättet kan vi utveckla våra samarbeten och låta studenterna få feedback på sina arbeten från fler journalister, säger Ola Isaksson.

Sedan slutet av mars sker all undervisning vid Lunds universitet på distans och studenterna kommer att samarbeta med varandra via digitala plattformar.

– Det är lärorikt för både oss och studenterna att på grund av det svåra läget i världen utveckla nya sätt att arbeta redaktionellt, säger Ola Isaksson.

FAKTA/Coronaprojektet på Journalistutbildningen

Studenterna undersöker hur samhället påverkas utifrån tematiska ingångar som livsmedel, utbildning, media, kultur och transporter. Resultatet publiceras på Journalistutbildningen sajt på Medium.com under maj.