Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hon rapporterar om coronaviruset under praktiken

Ellen Norman gör praktik på Sydsvenskan
Medarbetarna på Sydsvenskans Lundaredaktion arbetar i stor utsträckning hemifrån sedan 13 mars.

Flera journaliststudenter har hamnat mitt i nyhetsrapporteringen kring det nya coronaviruset Covid-19. Ellen Norman gör just nu sin praktik på Sydsvenskan.

Efter avslutad kandidatkurs kan studenterna vid Journalistutbildningen välja mellan två olika praktikkurser, 15 hp respektive 30 hp. Ellen Norman som inledde sina studier i journalistik höstterminen 2018 gör en hel termins praktik på Sydsvenskans redaktion.

Hur upplever du att det är att rapportera om det nya coronaviruset? 
– Det är nog en stor utmaning för de flesta att rapportera om det nya coronaviruset. Nyhetsflödet är väldigt rappt och nu gäller det mer än någonsin att vara snabb ut med information. Inte främst för affärsmässighetens skull – utan för att ge medborgare aktuell och viktig information. Och just nyheterna beträffande coronaviruset blir inaktuella väldigt snabbt. 

– I dessa tider känner jag verkligen hur viktig saklig och nyanserad nyhetsrapportering är. En svårighet för alla är så klart att mycket verkar vara oklart gällande hur virusutbrottet kommer att påverka samhället på̊ sikt. Även om det här är en väldigt allvarlig situation så måste jag medge att det samtidigt är ganska spännande. Så mycket stora förändringar sker, dag för dag och timme för timme. 

Hur skulle du beskriva stämningen på redaktionen? 
– Sedan den 13 mars arbetar så många som möjligt hemifrån, inklusive jag. Vi ger oss däremot så klart ut på̊ jobb, men vi sitter inte i samma lokal. Vi har avstämningar och håller oss uppdaterade via webbsamtal. Därför har vi mindre social kontakt med varandra, vilket så klart är trist. Stämningen är fortfarande god då vi talas vid, om än lite mer allvarsam än annars. 

Vad tycker du är journalistikens uppgift utifrån utvecklingen kring det nya coronaviruset? 
– Jag märker nu mer än någonsin av journalistikens samhällsbärande funktion och det tror jag inte att jag är ensam om att känna Jag tror att i tider som dessa så vänder sig också de som inte annars konsumerar särskilt mycket nyheter till traditionella medier för att få nyheter snabbt och sakligt. 

Vad har du haft för nytta från utbildningen innan du påbörjade praktiken? 
– Jag har lärt mig otroligt mycket under utbildningen. När jag började utbildningen hade jag inte tänkt mycket längre än att jag intresserar mig för samhälle och kultur, att jag gillar att träffa människor och att jag tycker om att skriva och att journalist därför vore ett passande yrke för mig. 

– På utbildningen lärde jag mig väldigt mycket om journalistik – till exempel om pressetiska regler, om hur en nyhetstext ”ska” vara uppbyggd. Det är inget jag tidigare reflekterat över så mycket som konsument av nyheter. Jag har också lärt mig om olika journalistiska genrer, vad offentlighetsprincipen innebär och hur man kan hitta nyheter. I höstas var jag också på en reportageresa på Island genom utbildningen.

– Utöver utbildningen har jag också skrivit för studenttidningen Lundagård och sommarjobbat, och extraknäckt en del under hösten, på̊ Trelleborgs Allehanda vilket gett mig mycket praktisk erfarenhet. I slutändan är det ändå ”learning by doing”, men det är mycket bättre om man har en bra grund att stå på̊. 


Läs mer: