Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

"Det här visar att journalistiken behövs"

Mandus Örarbäck på Trelleborgs Allehandas redaktion
Mandus Örarbäck på Trelleborgs Allehandas redaktion

Den tidigare studenten Mandus Örarbäck rapporterar dagligen om Covid-19 från sin arbetsplats på Trelleborgs Allehanda. Sedan februari har han en fast tjänst som reporter.

Mandus Örarbäck studerade Journalistutbildningen 2016 till 2018 och har sedan dess bland annat arbetat på Smålandsposten innan han hamnade på TA. Sedan några veckor tillbaka har arbetet kommit att helt domineras av det nya coronaviruset och dess konsekvenser.

Hur upplever du att det är att rapportera om det nya coronaviruset?

– Overkligt. De första grejerna jag skrev om det nya coronaviruset var ren rutinbevakning. Trelleborgs Allehanda är en utpräglad lokaltidning och det pågick lite då och då diskussioner på redaktionen om när det var läge för oss att skriva något.

– Vi började rapportera ungefär samtidigt som det första bekräftade fallet i Skåne. Då kunde det handla om att vi på redaktionen frågade oss själva ”vem kan tänkas behöva vidta särskilda åtgärder kring det här?”

Han berättar att de ringde olika aktörer i Trelleborg som hamnen, Trelleborg AB och kommunen och frågade hur de påverkades av Covid-19.

–  Ganska snabbt började saker röra på sig. Det gick otroligt fort. När folksamlingar på 500 personer förbjöds och alla evenemang började ställas in blev det uppenbart att det här är något helt annat än rutin. Nära på allting vi publicerar just nu handlar om coronaviruset. Anrika hotell går i konkurs. Fram till nyligen stabila industriföretag förlorar 80 procent av sin omsättning inom loppet av timmar. Alla operationer på lasarettet ställs in för att frigöra personal som ska ta emot den våg av coronapatienter man väntar sig. Ingen vet hur läget är i morgon. Samtidigt vet alla åt vilket håll det bär.

Mandus konstaterar att mycket av arbetet handlar om att försöka beskriva hur ett ”lokalsamhälletar spjärn inför en oundviklig kollision”.

– För faktum kvarstår, det har knappt ens börjat än. Du kan redan i dag ringa nästan vem som helst och fråga hur coronautbrottet har påverkat dem och du kommer ha en nyhet med dig från telefonsamtalet.

Hur skulle du beskriva stämningen på redaktionen?

– Jättebra. Ingen på redaktionen är särskilt rädd för egen del. De som känner sig snuviga stannar hemma och alla andra jobbar på som vanligt. Läget verkar värre på våra systertidningar där vissa suttit i karantän och jobbat hemifrån i flera veckor. 

Vad tycker du är journalistikens uppgift utifrån händelseutvecklingen kring corona?

– Att förklara vad som händer och varför det händer. Corona påverkar egentligen inte uppdraget men situationen gör att det känns viktigare än vanligt. Trafiken på Trelleborgs Allehandas hemsida har gått upp jättemycket under coronakrisen. Jag tänker att det är en fingervisning om att journalistiken behövs.

Vad har du haft för nytta från utbildningen innan du påbörjade ditt jobb?

– Planering av reportage. Att kunna visualisera hur ett reportage kommer att se ut redan innan man sätter igång är viktigt för att kunna få alla delar på plats. När man sätter sig för att faktiskt skriva ihop ett längre reportage har man inte riktigt tid att bege sig ut för att ta nya bilder eller få tag på intervjupersoner igen för att underlaget inte riktigt håller hela vägen.