Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Pop-up Newsroom granskade informationsflöden inför valet

Fler än hundra journaliststudenter från Södertörns höskola, Stockholms universitet och Lunds universitet deltog i arbetet med att granska informations- och desinformationsflöden i sociala medier i samband med rikssdagsvalet.
Pop-up Newsroom i Stockholm
Studenterna Emma Nilsson, Erik Ericson och Jehan Kartas deltog från Journalistutbildningen.

Under två dagar i valveckan samlades journaliststudenter och journalistiklärare från de tre lärosätena på Södertörns högskola. Under ledning av Fergus Bell från Dig Deeper Media och Tom Trewinnard från Meedan började studenterna planera och organisera sig för arbetet som skedde under valhelgen. Studenterna fick själva formulera konkreta mål och skissa upp ett organisations- och arbetsflöde för arbetet. Konceptet har tidigare genomförts i samband med valrörelserna i USA, Storbritannien, Frankrike och Mexico. 

– Arbetet var oerhört stimulerande och visade vilken enorm kompetens journaliststudenter besitter. Att på det här sättet kunna samarbeta mellan lärosäten var väldigt givande, säger Andreas Mattsson, programansvarig för Journalistutbildningen.

Med i Stockholm var också faktagranskare från finländska Faktabaari, medarbetare från den brittiska start-upen Logically samt forskare från flera olika länder.

– Det faktum att så många andra intresserade deltog i arbetet bidrog också till att vi nog alla insåg att arbetsmetoderna också är relevanta på fler håll i världen än i det svenska riksdagsvalet, säger Andreas Mattsson.

Mellan den 5 - 9 september byggdes redaktionen upp på co-workingspacet Goto 10 i Hammarby Sjöstad. Ta del av studenternas arbete på riksdagsvalet [at] popup [dot] news och på Twitter: @PopUp_EU.

Pop-up Newsroom i Stockholm
Redaktionen var belägen på Goto10 i Hammarby Sjöstad.

Pop-up Newsroom
Tom Trewinnard från Meedan är en av grundarna bakom konceptet Pop-Up Newsroom

Senaste nyheter

2019-05-06

Journaliststudenter undersöker EU:s påverkan på Öresundsregionen

Journaliststudenter undersöker EU:s påverkan på Öresundsregionen
2019-04-23

Stor satsning på plattformar vid Campus Helsingborg

Stor satsning på plattformar vid Campus Helsingborg
2019-03-15

Konferens om internet och medier i Vietnam

Konferens om internet och medier i Vietnam
2019-03-13

Tidigare student är ny redaktionschef på Omni

Tidigare student är ny redaktionschef på Omni
2019-02-21

Seminarium 8/3: #Metoo – och nu då?

Seminarium 8/3: #Metoo – och nu då?

Journalistik | Institutionen för kommunikation och medier
Besök: Gamla kirurgen, Sandgatan 3
Post: Box 201, 221 00 Lund
Telefon: 046-222 45 33
journalistik [at] kom [dot] lu [dot] se