Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Pop-up Newsroom granskade informationsflöden inför valet

Pop-up Newsroom i Stockholm
Studenterna Emma Nilsson, Erik Ericson och Jehan Kartas deltog från Journalistutbildningen.

Fler än hundra journaliststudenter från Södertörns höskola, Stockholms universitet och Lunds universitet deltog i arbetet med att granska informations- och desinformationsflöden i sociala medier i samband med rikssdagsvalet.

Under två dagar i valveckan samlades journaliststudenter och journalistiklärare från de tre lärosätena på Södertörns högskola. Under ledning av Fergus Bell från Dig Deeper Media och Tom Trewinnard från Meedan började studenterna planera och organisera sig för arbetet som skedde under valhelgen. Studenterna fick själva formulera konkreta mål och skissa upp ett organisations- och arbetsflöde för arbetet. Konceptet har tidigare genomförts i samband med valrörelserna i USA, Storbritannien, Frankrike och Mexico. 

– Arbetet var oerhört stimulerande och visade vilken enorm kompetens journaliststudenter besitter. Att på det här sättet kunna samarbeta mellan lärosäten var väldigt givande, säger Andreas Mattsson, programansvarig för Journalistutbildningen.

Med i Stockholm var också faktagranskare från finländska Faktabaari, medarbetare från den brittiska start-upen Logically samt forskare från flera olika länder.

– Det faktum att så många andra intresserade deltog i arbetet bidrog också till att vi nog alla insåg att arbetsmetoderna också är relevanta på fler håll i världen än i det svenska riksdagsvalet, säger Andreas Mattsson.

Mellan den 5 - 9 september byggdes redaktionen upp på co-workingspacet Goto 10 i Hammarby Sjöstad. Ta del av studenternas arbete på riksdagsvalet [at] popup [dot] news (riksdagsvalet[at]popup[dot]news) och på Twitter: @PopUp_EU.

Pop-up Newsroom i Stockholm
Redaktionen var belägen på Goto10 i Hammarby Sjöstad.

Pop-up Newsroom
Tom Trewinnard från Meedan är en av grundarna bakom konceptet Pop-Up Newsroom