Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Journalistutbildningen satsar på longread

I maj är det återigen dags för Journalistutbildningens projekt Jolu granskar. Under en månad kommer studenterna att granska och undersöka den skånska bostadsmarknaden. Nytt för i år är att plattformen är en longread-sajt.

Under det senaste året har många svenska tidningssajter utvecklat lösningar för reportage i det så kallade long read-formatet. På detta sätt integreras text, video, grafik och bilder på en sajt med bredare spalter med mer utrymme för visuella komponenter.

– Det är viktigt att vi som utbildning följer med digitala trender och integrerar dem i undervisningen. På det här sättet lyfter vi fram det långa berättandet och den undersökande journalistiken samtidigt som vi utnyttjar fördelarna som kommer med digitala plattformar, säger Andreas Mattsson, programansvarig för Journalistutbildningen.

Årets granskning går under namnet #bostadsjakten. Studenterna kommer att undersöka bostadsmarknaden utifrån åtta på förhand givna teman. Under arbetets gång kommer de att dela med sig av delar av projektet, blogga och använda sig av sociala medier.

– Tillsammans kommer de 30 studenterna att skriva ett långt reportage där vi förutom digitala strategier också lyfter fram studenternas tvärvetenskapliga bakgrund samt vitt skilda erfarenheter av bostadsmarknaden, säger Andreas Mattsson.

Sajten är utvecklad av Jonas Hellström vid Lunds universitet i samarbete med universitetsadjunkterna Ola Isaksson och Andreas Mattsson som undervisar och handleder studenterna under projektarbetet.

Du hittar sajten här: www.jolugranskar.lu.se
Följ studenterna på Facebook och Twitter