Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Journalistutbildningen och HD-Sydsvenskan i unikt valsamarbete

Under maj kommer journaliststudenter vid Lunds universitet att granska skånska lokalpolitiker i samarbete med HD-Sydsvenskan. Projektet är en del av Journalistutbildningens kurs i undersökande journalistik och resultatet kommer att publiceras på HD-Sydsvenskans nyhetssajter.
redaktionen
Journaliststudenterna introducerades till projektet under onsdagen.

Inför valet i september kommer Journalistutbildningen att ingå i ett unikt samarbete med HD-Sydsvenskan. Under maj kommer utbildningens studenter som läser fortsättningskursen i journalistik att arbeta med att granska lokalpolitiker i HD-Sydsvenskans bevakningsområde. Sammanlagt rör det sig om 19 kommuner, från Trelleborg i söder till Båstad i norr.

– Det här är ett spännande samarbete. För oss handlar det om att minimera avståndet mellan teori och praktik, mellan utbildning och medieföretag och se potentialerna i hur vi kan samarbeta. Jag är övertygad om att vi kan göra skillnad tillsammans, säger Andreas Mattsson, programansvarig för Journalistutbildningen.

Mattias Pehrsson, chef för Sydsvenskan.se, instämmer:

– Det är en win-win för båda parter. Vi får vara med och utbilda, och lära känna, journaliststudenter från Lund, samtidigt som de får insyn i hur vi arbetar på redaktionen under valåret. Det innebär att vi får hjälp med att utveckla vårt arbete och kan ta del av perspektiv som vi annars kanske inte fått, säger han.

– Vi ser det här som ett sätt för oss att utveckla samarbetet med Lunds universitet och hoppas att detta kan vara början på flera samarbeten framöver.

Modellen för samarbetet bygger på idén om så kallade pop-up-redaktioner där man tillfälligt bemannar upp en redaktion för att lösa journalistiska arbetsuppgifter tillsammans med de ordinarie journalisterna.

Journalistutbildningen samarbetar med det icke vinst-drivande företaget Meedan som i sitt projekt ”Popupnewsroom” de senaste åren genomfört liknande projekt med journalistutbildningar i samband med valrörelserna i USA, Storbritannien, Frankrike och Mexiko.

Journalistutbildningen ser tillsammans med SASNET vid Lunds universitet över möjligheterna att utveckla konceptet till den indiska valrörelsen 2019. Under uppstarten av projektet kommer därför medieforskaren Vibodh Parthasarathi från Jamia Milia Islamia och journalisten Divya Rajagopal från Economic Times att medverka.

– Konceptet kring pop-up-redaktioner har en oerhörd potential och visar också på vilken roll journalistutbildningar, dess studenter och lärare, kan spela i förhållande till det omgivande samhället, säger Andreas Mattsson.

Valprojektet med HD-Sydsvenskan startar den 25 april och avslutas den 1 juni. Under de kommande månaderna kommer HD-Sydsvenskan att publicera resultatet av journaliststudenternas granskning i anslutning till den ordinarie valbevakningen.

Marcus Ekdahl och Mattias Pehrsson från HD-Sydsvenskan
Marcus Ekdahl och Mattias Pehrsson från HD-Sydsvenskan introducerade projektet på onsdagen tillsammans med Journalistutbildningens lärare Andreas Mattsson och Ola Isaksson.

Senaste nyheter

2018-11-01

Ny chef för P1 och P2 i Malmö

Ny chef för P1 och P2 i Malmö
2018-09-28

A pop-up newsroom to fight fake news: a view from Swedish elections

A pop-up newsroom to fight fake news: a view from Swedish elections
2018-09-21

Forskare reflekterar över valet 2018

Forskare reflekterar över valet 2018
2018-09-10

Pop-up Newsroom granskade informationsflöden inför valet

Pop-up Newsroom granskade informationsflöden inför valet
2018-09-02

Talk show about citizen journalism kickstarted media festival

Talk show about citizen journalism kickstarted media festival

Journalistik | Institutionen för kommunikation och medier
Besök: Gamla kirurgen, Sandgatan 3
Post: Box 201, 221 00 Lund
Telefon: 046-222 45 33
journalistik [at] kom [dot] lu [dot] se