Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Journalistutbildningen arrangerar konferens i Vietnam

Med anledning av den svenska Tryckfrihetsförordningens 250-års jubileum arrangerar Journalistutbildningen vid Lunds universitet tillsammans med Sveriges ambassad i Vietnam en konferens om pressfrihet. Konferensen äger rum i Hanoi den 5-6 december.

Bland deltagarna finns förutom medarbetare från Journalistutbildningen och andra institutioner vid Lunds universitet också vietnamesiska medieforskare, chefredaktörer, entreprenörer och politiker. Konferensen har blivit möjlig tack vare samarbetet mellan Journalistutbildningen och Sveriges ambassad i Hanoi.

– Det här är ett unikt tillfälle att på plats i Vietnam diskutera frågor som är viktiga för att landet ska fortsätta att utvecklas och ta till vara på de digitala möjligheter som den snabba digitaliseringen inneburit i landet, säger Andreas Mattsson, programansvarig för Journalistutbildningen.

Förutom medarbetare vid Lunds universitet kommer också Anette Novak, statens medieutredare, att delta genom att presentera den pågående Medieutredningens resultat. Sveriges Radios Asienkorrespondent Margita Boström och SVT:s Asienreporter Niklas Sjögren kommer också att medverka.

– Vi har tillsammans med våra vietnamesiska partners arbetat aktivt med att få till en mångfald av olika röster med olika perspektiv på dels det föränderliga medielandskapet och dels med olika yrkesmässiga erfarenheter av journalistik, både i Sverige och i Sydostasien.

Under flera år har Andreas Mattsson, som är Journalistutbildningens programansvarig, studerat och arbetat i Vietnam. Han har tidigare bland annat gästat journalistutbildningar i Hanoi och Ho Chi Minh-staden samt studerat framväxten av digitala medier i Vietnam.

– Det är ett spännande land där samhällsutvecklingen har gått snabbt de senaste 30 åren. Det är också en ung befolkning där medianåldern är just 30 år, vilket ju så klart också påverkar mediernas utveckling, säger Andreas Mattsson.

Från Lunds universitet kommer även Externa relationer att delta med en presentation där man kommer att högtidlighålla Lunds universitets 350-års jubileum.

Konferensen kommer att arrangeras på Pan Pacific Hanoi den 5-6 december. Är du intresserad av att veta mer – kontakta andreas [dot] mattsson [at] kom [dot] lu [dot] se.