Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Journaliststudenterna granskar id-kontrollerna

Foto: Janus Langhorn/imagebank.sweden.se
Foto: Janus Langhorn/imagebank.sweden.se

Id-kontrollerna vid Öresundsbron har inneburit stora förändringar för pendlarna, företagen, flyktingarna och polisen. Men på vilket sätt? Nu ska journaliststudenter vid Lunds universitet granska id-kontrollerna tillsammans med tankesmedjan Fores.

I det nya projektet #Brogranskarna kommer journaliststudenter från Lunds universitet att skärskåda id-kontrollerna utifrån en rad olika perspektiv: flyktingarnas, företagarnas, pendlarnas, polisens och tullens.

Granskningen redovisas med en öppen workshop 1 juni på STUDIO Meetingpoint i Malmö, där studenterna, regionala makthavare och näringsliv medverkar. Projektet avslutas med ett seminarium i Stockholm där resultaten kommer presenteras för nationella makthavare.
– Att id-kontrollerna granskas är en central fråga för Skåne, säger Ola Isaksson, universitetsadjunkt på Journalistutbildningen vid Lunds universitet.
– För våra studenter, som läser just en kurs i journalistisk granskning, är det här naturligtvis ett perfekt ämne. Det är också en självklarhet för oss vid Journalistutbildningen att bidra till det offentliga samtalet och debatten i samhället.
För tankesmedjan Fores, som vill fungera som en mötesplats mellan akademi, politik och näringsliv ligger samarbetet med granskande studenter väldigt väl i tiden.
– Anders Ygeman har fortfarande inte besökt Malmö för att diskutera id-kontrollerna, säger Tove Mellgren, projektledare för Fores Syd.
– Med det här projektet kommer vi att hitta både ny data och nya berättelser i en väldigt viktig fråga som vi sedan kan ta vidare lyfta under ett arrangemang i Stockholm.

För mer information om projektet, kontakta Ola Isaksson: 
0702-516156, ola [dot] isaksson [at] kom [dot] lu [dot] se