Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Andreas Mattsson gästar den indiska talkshowen ”Videsha Vicharam”.

Videsha

Andreas Mattsson är universitetsadjunkt och frilansjournalist och den här veckan gäst i den indiska talkshowen ”Videsha Vicharam”.

 

 

 

 

Hur kommer det sig att du blev inbjuden? 
– Jag gästade Institutionen för journalistik och kommunikation vid University of Kerala i slutet av januari. Syftet var att diskutera möjligheterna till framtida samarbeten samt föreläsa för förstaårsstudenterna på deras mastersprogram i journalistik. Achutschankar Nair som grundat, deras motsvarighet till våra Externa relationer känner programledaren T.P. Sreenivasan och tyckte att det var en bra idé att jag gästade hans talkshow. 

Vad är det här för typ av tv-program? 
– ”Videsha Vicharam” är en 30-minuters talkshow som sänds på Asianet, den största tv-kanalen som sänder på malayalam som är det officiella språket i Kerala. Ett nytt avsnitt sänds varje vecka med en ny gäst. Ämnena varierar men handlar nästan alltid om utrikesnyheter och politik. I mitt fall var det tänkt att programmet skulle handla om globala trender inom journalistiken. 

Hur gick inspelningen till? 
– Själva programmet spelades in en dryg vecka före sändning. Jag var beredd på ett samtal om journalistik men till en början ägnades ganska mycket tid åt att diskutera svensk politik, välfärd och varför vi har en kung. 

Vem är programledaren T.P. Sreenivasan? 
– Han är ett känt ansikte för många keraliter. Han har bland annat varit stationerad som Indiens ambassadör i en rad länder. Dessutom sitter han med i Internationella Atomenergiorganet IAEA och är generaldirektör för det internationella centret i Trivandrum, den regionala huvudstaden i Kerala. 

Vad har vi på KOM för nytta av kontakterna i Kerala? 
– Samtidigt som dagstidningarna i Sverige skär ner och krymper, växer medielandskapet i andra länder. Enbart i delstaten Kerala finns runt 15 tv-stationer med nyhetsredaktioner och tv-tittandet är stort bland de 32 miljoner invånarna. Lägg därtill en långsam, men säker, tillväxt av användandet av sociala- och digitala medier.  
– Under mina föreläsningar med de keralitiska journaliststudenterna har många intressanta diskussioner dykt upp. Jag tycker det är viktigt att vi krymper avstånden i det globala medielandskapet och skaffar oss kunskap och relationer med våra kollegor i andra länder. I Kerala har SASNET vid Lunds universitet sedan tidigare många kontakter som jag hoppas att vi inom snar framtid kan fördjupa. 

 

 

Titta på avsnittet där Andreas Mattsson är gäst:

Del ett

Del två