Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Prisad DN-journalist med programmering som verktyg

Kristoffer Örstadius

28 april gästar DN-journalisten Kristoffer Örstadius, belönad med Guldspaden 2013 och Stora journalistpriset 2015, Journalistutbildningen som bjuder in till en öppen förmiddagsföreläsning om grävande journalistik och dataanalys. Föreläsningen är en del av vetenskapsveckan Det digitala Samhället och Lunds universitets 350-årsjubileum.

Kristoffer Örstadius har som journalist visat på hur programmeringskunskaper kan leda till att skapa viktig granskande journalistik, bland annat genom att visualisera och analysera stora datamängder från offentlig data. Han har genom åren fått epitetet ”hackerjournalist”. Under föreläsningen vid Lunds universitet kommer Kristoffer Örstadius att visa konkreta och praktiska exempel på hur han gått tillväga när han arbetat med sina prisade reportage och granskningar och diskutera den granskande journalistikens roll i dag och framöver. Kristoffer Örstadius har bland annat prisats för sina reportage om svenska skolan, bostadskrisen och om svenska statssekreterares resor. Han är uppväxt i Kristianstad och har innan han började på Dagens Nyheter även jobbat på Kristianstadsbladet och praktiserat på P4 Kristianstad. 

– Jag drivs av ett starkt samhällsintresse och tänkte tidigt att jag antingen ville bli journalist eller programmerare. Det blev både och, säger Kristoffer Örstadius.

Föreläsningen äger rum i Journalistutbildningens lokaler högst upp på Gamla kirurgen, Sandgatan 3, 9-12.