Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny plattform för ung journalistik leds av studenter från Lund

Elin Wieslander och Celia Boltes
Elin Wieslander och Celia Boltes är redaktörer för Ung i Malmö.

Två journaliststudenter kommer i sommar att leda en redaktion med 30 tonåringar från Malmö. Projektet som drivs av Malmö Stad i samarbete med Journalistutbildningen vid Lunds universitet ska ge ungdomarna nya kunskaper och möjligheter att visa upp sitt Malmö.

Ung i Malmö är ett projekt som syftar till att föra fram röster om hur det är att vara ung i Malmö. För att åstadkomma detta skapas en redaktion med 30 ungdomar från den kommunala sommarlovssatsningen samt ”Sommarpraktik i grundskolan”.

– Vi ser detta projekt som ett kreativt sätt att dokumentera unga Malmöbors förväntningar och förhoppningar på vilka möjligheter de har till ett meningsfullt sommarlov, säger Karolina Bergmark, planeringssekreterare vid Fritidsförvaltningen i Malmö Stad.

Redaktionen leds av Celia Boltes och Elin Wieslander som till vardags studerar på Journalistutbildningen vid Lunds universitet.

– Det här är ett spännande sätt att få inblick i vad ungdomarna tycker och känner om sin stad. För mig personligen är det också ett sätt att vidareutveckla mig som journalist och skapa nya möjligheter till att arbeta med journalistik, säger Elin Wieslander.

Redaktionen kommer att få en snabbkurs i journalistisk produktion där bland annat intervjuteknik, skrivteknik och källkritik ingår. De kommer därefter att producera artiklar utifrån sina perspektiv om vad det innebär att vara ung i Malmö. Artiklarna publiceras på sajten ungimalmo.se som utvecklats under maj. 

– Ungdomarna får möjlighet att utveckla sig och testa sina kunskaper som journalister. Vi hoppas så klart att de vill fortsätta utvecklas inom detta fält och att detta i sin tur leder till att fler blir intresserade av vad det innebär att arbeta med journalistiska arbetsmetoder, säger Celia Boltes.

Från 26 juni till 11 augusti kommer arbetet att pågå. Redaktionen kommer att ligga i Media Evolution Citys lokaler i Dockan i centrala Malmö, men själva arbetet kommer att ske runt om i hela Malmö.

Från Journalistutbildningens sida hoppas man att detta projekt visar på möjligheterna att skapa nya plattformar för berättande journalistik. Lärarna Andreas Mattsson och Ola Isaksson, som också arbetar som frilansjournalister, kommer att medverka i projektet som handledare och bollplank åt redaktörerna.

– Ung i Malmö är ett bra exempel på där vi som journalistutbildning i samarbete med relevanta partners skapar nya plattformar, ökar mångfalden inom journalistiken samt skapar arbetstillfällen tillsammans med våra studenter, säger Andreas Mattsson, programansvarig för Journalistutbildningen.