Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Dags för Skånes största livegräv

Nu är det dags för Skånes största livegräv. Fram till 5 juni kommer journaliststudenterna vid Lunds universitet att granska närområdet i realtid.

Förra året granskade de dåvarande journaliststudenterna en rad institutioner i samhället under en tre veckors period. I år utökas grävet med några veckor och har också kompletterats med en inledande intensivkurs i bland annat databasjournalistik och grävmetoder.

– Vi utnyttjar de digitala plattformarna både för att hitta information men också för att sprida våra artiklar. Dessutom kommer vi att behöva allmänhetens tips och medverkan, inte minst via sociala medier, säger Andreas Mattsson, universitetsadjunkt och ansvarig utgivare för sajten.

Årets gräv kommer att vara tematiskt där studenternas egna intressen och tidigare studier ligger till grund. Utifrån teman som "genus", "mat", "miljö", "mångfald", "trafik" och "val" kommer studenterna att bli tvungna att konkretisera och specificera sina respektive grävprojekt.

– Samtidigt som redaktioner läggs ner och slås ihop tror jag att det är viktigt att visa på hur enkelt man själv kan skapa sig en distributionskanal för den journalistik man vill genomföra. Vi lyckades förra året och jag är övertygad om att vi kommer att lyckas i år igen, säger Andreas Mattsson.

Förutom Andreas Mattsson kommer frilansjournalisten Magnus Aspegren att handleda de 24 studenterna. 

 

Studenterna publicerar dagligen sina artiklar och inlägg på sajten www.jolugranskar.kom.lu.se. Årets livegräv pågår fram till och med 5 juni. Du kan också följa livegrävet på Facebooksidan Jolu granskar, www.facebook.com/jolugranskar.