Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Andreas Mattsson belönas med journalistpris

Foto: Marie Sparraeus/Röda Korset
Foto: Marie Sparraeus/Röda Korset

Andreas Mattsson undervisar på journalistutbildningen och arbetar också som frilansjournalist. Hans prisbelönade reportage "Här slutade flykten från helvetet" publicerades i Sydsvenskan och Gotlands Tidningar under 2013.

Röda Korsets journalistpris delas varje år ut till den som genom sitt berättande skildrat händelser, kriser eller katastrofer vid sidan av strålkastarljuset, ute i världen såväl som i Sverige.

Juryns motiverande lyder:
Andreas Mattsson sätter ljuset på de båtflyktingar som kom till Gotland för 20 år sedan och de människor som tog emot dem. Han sätter även perspektiv på dagens återkommande rapporter om båtflyktingar, flyktingströmmar och flyktingmottagande i Europa. Med starka personliga berättelser förmedlar han en 20 år gammal historia som är lika aktuell idag. 

Årets pristagare blev Randi Mossige-Norheim för radioreportaget ”Narkotikalandet” som sändes i tre delar P1 Dokumentär, Sveriges Radio, i mars 2013. 

Här kan du läsa Andreas reportagetsom publicerades i Sydsvenskan 20 januari 2013.

http://www.sydsvenskan.se/malmo/har-slutade-helvetesresan/